fbpx

Garmin tehnologija SatIQ: daljše trajanje baterije, enako natančno beleženje sledi

Garmin je vodilni proizvajalec na področju navigacije in sledenja. Naše ročne GPS naprave so že desetletja zaupanja vredni spremljevalci pustolovcev in ponujamo vzdržljivo napravo za skoraj vsako dejavnost. Toda če pogosto uporabljate tehnologijo beleženja sledi veste, da je pomembno izbrati pravi satelitski način za vaše okolje. Na območju odprtega neba boste morda potrebovali le način GPS. V kanjonu ali v urbani pokrajini med visokimi nebotičniki boste morda morali prestaviti v višjo prestavo – na primer skupaj z vsemi satelitskimi sistemi in večpasovnimi frekvencami – da natančno določite, kje ste in kam morate iti.

Tu pride na vrsto tehnologija Garmin SatIQ™. Imejte jo za svojega osebnega navigacijskega pomočnika – deluje v ozadju vaše združljive naprave. Ugotovi, kateri satelitski način zahteva vaše okolje in zagotavlja natančnost Garminove večpasovne frekvenčne tehnologije, hkrati pa ohranja dolgo trajanje baterije, po čemer so sicer znane naše pametne ure. V nadaljevanju Garminov inženir Ben Collins odgovarja na nekaj vprašanj o najnovejši in najboljši tehnologiji GPS.

Kaj sploh je SatIQ? 

SatIQ podaljšuje trajanje baterije, hkrati pa zagotavlja natančnost večpasovnega GPS-a med vašo dejavnostjo. To je tehnologija, ki deluje v ozadju in samodejno izbere pravi satelitski način za okolje, v katerem uporabljate vašo napravo.

Tekačica v gorah

Kako deluje SatIQ? 

Katera nastavitev satelitskih sprejemnikov je potrebna za pridobitev natančnega položaja iz naprave GNSS, je odvisno od okolja. Z odprtim pogledom v nebo lahko način Samo GPS zagotavlja enako raven natančnosti kot način Vsi satelitski sistemi + Večpasovni način. V kanjonu ali med visokimi zgradbami se mora čip povezati z vsemi razpoložljivimi sateliti in frekvenčnimi pasovi, da zagotovi visoko natančnost. To je povezano s precejšnjo porabo baterije. Če navedemo primer, fēnix 7X Pro s podporo polnjenja s solarno tehnologijo doseže do 77 ur delovanja baterije, ko je sprejem nastavljen v načinu Vsi satelitski sistemi. Če spremenite nastavitev satelita na Vsi satelitski sistemi in Večpasovni način, se to zmanjša na 41 ur, medtem ko se v načinu Samo GPS podaljša na 122 ur.Pred uvedbo tehnologije SatIQ ste morali vnaprej izbrati, katero nastavitev boste uporabili za dejavnost, vendar je težko vedeti, kateri način je potreben. Še več, če ste potrebovali večpasovno tehnologijo samo za kratek čas med tekom po soteski ali v res gostem gozdu, ste morali izbirati med slabim beleženjem položaja na tej posamični lokaciji ali večjo porabo baterije skozi celotno aktivnost. SatIQ odpravlja ugibanje satelitskih nastavitev in omogoča, da naprava preklaplja med načini v realnem času glede na okolje. To pomeni daljše trajanje baterije, medtem ko še vedno uporabljate način vseh satelitskih sistemov in večpasovni način prek načina samodejne izbire.

 

Kakšna je razlika med Večpasovnim sprejemom GNSS in načinom Samo GPS z nižjo porabo energije? 

Obstajata dve glavni razliki. Ena je število satelitov, s katerimi se naprava povezuje. V načinu Samo GPS se naprava poveže le s satelitskim sistemom GPS, ki je le eden izmed mnogih satelitskih sistemov GNSS. V načinu Vsi satelitski sistemi se lahko naprava poveže tudi z drugimi. Druga razlika je frekvenčni pas, na katerega se ura poveže. V načinih Samo GPS ali Vsi satelitski sistemi ura zaznava satelite samo na eni frekvenci. To podaljšuje trajanje baterije, vendar je beleženje sledi lahko manj natančno zaradi gostih krošenj dreves ali npr. velikih odbojnih površin, kot so visoke zgradbe ali pečine. Večpasovni način uporablja več kot eno frekvenco, kar porabi več energije, vendar omogoča, da ura filtrira napake. Ali bodo uporabniki vedeli, ali njihova naprava uporablja Večpasovni GNSS ali GPS z majhno močjo, ali pa bo SatIQ tiho preklapljal naprej in nazaj v ozadju? SatIQ bo tiho preklapljal naprej in nazaj. Vi jo nastavite in pustite, da ura opravi svoje delo, vi pa samozavestno uživate na prostem.

Katere naprave podpirajo SatIQ? 

To je na voljo v napravah s podporo za večpasovni sprejem, vključno s serijo fēnix 7 Sapphire in Fenix 7 Pro, serijo Forerunner 255, Forerunner 265, Forerunner 955, Forerunner 965, epix (2. generacije) Sapphire Edition, epix Pro in Enduro 2. Tehnologijo GPS že imam. Zakaj bi moral nadgraditi na napravo s SatIQ? Če živite v mestnem okolju z nebotičniki ali če veliko časa preživite v gorah, boste opazili veliko razliko v natančnosti vaših dnevnikov poti in le minimalen vpliv za trajanje baterije v primerjavi z načinom Vsi satelitski sistemi. Tudi če ne preživite veliko časa na mestih, kjer je dobra satelitska natančnost zahtevna naloga za napravo, SatIQ pomeni, da vam o tem ni treba razmišljati.

 

Koliko trajanja baterije natančno prihrani tehnologija SatIQ? 

V obsežnem testiranju smo ugotovili, da se Večpasovni način med aktivnostjo uporablja le približno 15 % časa. To pomeni, da bi lahko brez vklopljenega večpasovnega načina 15 % vaše poti imelo slabšo natančnost, a brez SatIQ je bilo trajanje baterije precej krajše, če bi želeli zagotoviti kakovostno beleženje sledi. S tehologijo SatIQ dobite dobro natančnost skoraj 100 % časa in samo 15 % časa (v teh pogojih) naprava deluje z visoko porabo energije zaradi samodejnega vklopa dodatnih sistemov in frekvenc. Ste pripravljeni na pohajkovanje po neznanem? Serija Garmin fēnix 7 Sapphire in Fenix 7 Pro, serija Forerunner 255, Forerunenr 265, Forerunner 955, Forerunner 965,  epix (2. generacije) Sapphire Edition, epix Pro in Enduro 2 so vsi opremljeni s tehnologijo SatIQ.

 

Vir: https://www.garmin.com/en-MY/blog/garmin-satiq-technology-to-extend-battery-life/

 

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Regeneracija – beseda, ki ima v športu, sploh tekmovalnem, zelo veliko težo. Saj veste tisti rek, ki pravi, da je regeneracija enako ali pa še bolj pomembna kot sam trening. Bi se sicer strinjal, saj brez zadostne količine in intenzivnosti treninga ni rezultata, brez ustrezne regeneracije pa ravno tako ne, vendar je ta delež za vsakega posameznika drugačen.
Letos lahko namesto materialnih daril vašim najbližjim raje podarite doživetje – čudovit tek na Soča Outdoor Festivalu. To bo zagotovo darilo, ki bo ostalo v lepem spominu vsakemu ljubitelju teka.