fbpx

Rekordna udeležba 11. I feel Slovenia Soča Outdoor Festivala

2.500 tekačev osvajalo Soča Outdoor trase

Enajsti I Feel Slovenia Soča Outdoor festival je pretekli konec tedna postavil nov rekord, saj je privabil 2.500 tekačev iz kar 30 držav. Dogodek je potekal od petka do nedelje v slikoviti Soški dolini, promoviral aktivno življenja na prostem, trajnost in vključenost. Poleg glavnega festivala je društvo Sonček organiziralo Parafestival, ki je ponujal aktivnosti na prostem za tiste, ki običajno nimajo priložnosti za to, udeleženci pa so zbirali sredstva za pomoč pri lanskih poplavah v Soški dolini.

Festival, ki se je odvijal na čudovitem sotočju rek Soče in Tolminke, je letos prinesel pomembno spremembo urnika, saj so se tekme razdelile na soboto in nedeljo. Ta prilagoditev je omogočila boljše upravljanje pretoka udeležencev in zmanjšanje gneče na progah. Lokalni tekači so sestavljali 55% udeležencev, s pomembno udeležbo iz Hrvaške (29%), Italije in Madžarske. Impresivno je, da je dogodek dosegel skoraj enakovredno razmerje med spoloma (50:50), kar je edinstvena lastnost v regiji.

Povečana udeležba in dodatni naboji energije

»Na podlagi lanske uspešne udeležbe z 2.000 udeleženci in neverjetno festivalsko atmosfero smo bili navdušeni, da smo lahko letos sprejeli še več tekačev,« je povedala organizatorka dogodka Sara Mavrič. »S podaljšanjem tekem na dva dni smo upoštevali povratne informacije udeležencev glede gneče na progah in izboljšali celotno izkušnjo.«

Vertikalna tekma Kolovrat: nov izziv

Letos je bila uvedena vertikalna tekma Oshee v petek, kjer se je 54 tekačev spopadlo z intenzivnim vzponom 880 metrov na petih kilometrih. Tekma se je končala na Kolovratu, na prostem muzeju z osupljivimi razgledi na Julijske Alpe in Tržaški zaliv. Luka Tavčar in Agata Majewska iz Madžarske sta zmagala, s časoma 48:07 in 56:03.

Sobota: dan za dolge preizkušnje

Sobota je bila posvečena daljšim tekom. 50 km kraljevski izziv I Feel Slovenia je tekače popeljal čez slikovite alpske pašnike, Klemen Štular pa je zmagal s časom 5:20:00, med ženskami pa je bila najhitrejša Nora Juhasz iz Madžarske s časom 5:50:23. V 35 km teku sta Uroš Kožar in Katarina Pišotek prva zaključila v svojih kategorijah, medtem ko sta v 25 km teku zmagala Nejc Uršič in Nina Gubanc.

Nedelja: v “flowu” na krajših prograh

Nedelja je prinesla krajše teke na 15, 10 in 5 kilometrov, pod idealnimi pogoji za tek z nižjimi temperaturami in oblačnim nebom. Na novo uvedena 5 km tekma je bila namenjena začetnikom, da bi spodbudili širšo udeležbo. Luka Manfreda in Julija Brus sta zmagala v 5 km teku, medtem ko sta Gergő Simák in Anja Mandeljc slavila v 10 km teku. V priljubljeni 15 km tekmi sta prva prečkala ciljno črto Miha Ličef in Tajda Tornič.

Trajnostna prizadevanja festivala

Festival je nadaljeval svojo zavezo k trajnosti z digitalnimi prijavami, prepovedjo uporabe enkratnih kozarcev na okrepčevalnicah, promocijo javnega prevoza in spodbujanjem skupne vožnje. Jana Apih, ki je nadzirala trajnostni vidik dogodka, je poudarila minimalen vpliv na okolje in sprejetost okolju prijaznih praks v skupnosti. Podaljšanje tekem na dva dni je prav tako pomagalo zmanjšati vpliv na tekaške poti in upravljati gnečo.

Lokalna vključenost in podpora skupnosti

Festival je bil sprejet tudi s strani lokalne skupnosti, z udeležbo lokalnih podjetij in uradnikov. Župan Alen Červ je podeljeval nagrade, podžupan Tomaž Štenkler pa je sodeloval v 10 km teku. Peter Dakskobler, odgovoren za označevanje poti, je poudaril dvojno vlogo festivala pri privabljanju obiskovalcev in ohranjanju kot priljubljenega lokalnega dogodka.

Hvala vsem tekmovalcem, udeležencem, športnim ponudnikom, prostovoljcem, sponzorjem in vsem, ki ste pripomogli k soustvarjanju festivala. Se vidimo naslednje leto!

Do takrat pa bodite v flowu.

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Regeneracija – beseda, ki ima v športu, sploh tekmovalnem, zelo veliko težo. Saj veste tisti rek, ki pravi, da je regeneracija enako ali pa še bolj pomembna kot sam trening. Bi se sicer strinjal, saj brez zadostne količine in intenzivnosti treninga ni rezultata, brez ustrezne regeneracije pa ravno tako ne, vendar je ta delež za vsakega posameznika drugačen.
Letos lahko namesto materialnih daril vašim najbližjim raje podarite doživetje – čudovit tek na Soča Outdoor Festivalu. To bo zagotovo darilo, ki bo ostalo v lepem spominu vsakemu ljubitelju teka.