fbpx

Podajte se po Poti miru in spoznajte delček zgodovine 1. svetovne vojne

Zapuščina vélike vojne ob smaragdni lepotici

Skozi festivalsko mestece Tolmin in okolico se vije Pot miru od Alp do Jadrana, daljinska pohodniška pot, ki v izjemno slikovitem naravnem okolju povezuje dediščino prve svetovne vojne. Spoznajte delček Poti miru v okolici Tolmina pod vodstvom izkušenega lokalnega vodnika.

Obiskali boste nemško kostnico, v kateri so svoje zadnje počivališče našli v 12. soški bitki padli nemški vojaki. Sledil bo nezahteven vzpon na razgledno vzpetino Kozlov rob, ki se dviga nad Tolminom in na ogled ponuja ostaline gradu.

Pohod po Poti miru
Avstro-ogrsko-vojaško-pokopališče

Manj poznano dejstvo pa je, da je med prvo svetovno vojno na Kozlovem robu stal opazovalni stolp avstro-ogrske vojske, od koder so s topovi obstreljevali italijanske položaje. Čeprav je narava sčasoma prerasla vojno razdejanje, je soška fronta tu pustila neizbrisen pečat, ki ga v spomin in opomin na to obdobje ohranjajo tudi zasebni zbiratelji.

Obiskali boste tudi zasebno zbirko prve svetovne vojne Mrzli vrh, ki je plod zbirateljstva dveh generacij. Po ogledu sledi povratek v Tolmin.

Sledil bo nezahteven vzpon na razgledno vzpetino Kozlov rob, ki se dviga nad Tolminom in na ogled ponuja ostaline gradu. Med prvo svetovno vojno je na Kozlovem robu stal opazovalni stolp avstro-ogrske vojske, od koder so s topovi obstreljevali italijanske položaje. 

Pohod se konča ob reki Tolminki, kjer boste spoznali več o soški postrvi, ribogojnici in ribolovu ob Soči in njenih pritokih.

Kdaj: V soboto, 29. junija ob 9.00

Zborno mesto: Info točka ob Soča Outdoor Festivala

Trajanje vodenega ogleda: 4-5 ur

Cena: 15 €/osebo.

Obvezna predhodna prijava do sobote, 29. Junija do 8.30 na:
 +386 (0)31 586 296 ali info@thewalkofpeace.com.

**Vodenje bo potekalo v slovenskem in angleškem jeziku.**

nemška-kostnica-tolmin
Zbirka iz 1. svetovne vojne

Lahkih nog naokrog ob Soči in Tolminki​

Skozi festivalsko mestece Tolmin in okolico se vije Pot miru od Alp do Jadrana, daljinska pohodniška pot, ki v izjemno slikovitem naravnem okolju povezuje dediščino prve svetovne vojne. Spoznajte delček Poti miru v okolici Tolmina pod vodstvom izkušenega lokalnega vodnika. Obiskali boste nemško kostnico, v kateri so svoje zadnje počivališče našli v dvanajsti soški bitki padli nemški vojaki.

Pogled na Tolmin

Obisk starega mestnega jedra vas bo ponesel v še bolj oddaljeno zgodovino Tolmina, čigar zgodba ni bila nič manj burna od zgodbe celotnega Posočja, ki je na prepihu stoletij veljalo za stičišče prometnih poti.

Med sprehodom boste obiskali tudi avstro-ogrsko vojaško pokopališče Loče, na katerem danes počiva 3000 avstro-ogrskih vojakov različnih narodnosti; lahek sprehod pa se bo zaključil ob reki Tolminki, kjer boste izvedeli kaj več o soški postrvi, ribogojnici in ribolovu ob Soči in njenih pritokih.

Pot miru Slovenija
Avstro-ogrsko-vojaško-pokopališče-Loče-Željko-Cimprič(3)

Kdaj: V nedeljo, 30. junija ob 9.30

Zborno mesto: Info točka ob Soča Outdoor Festivala

Trajanje vodenega ogleda: 2-3 ur

Cena: 10 €/osebo

Obvezna predhodna prijava do nedelje, 30. junija do 9.00 na +386 (0)31 586 296 ali info@thewalkofpeace.com.

**Vodenje bo potekalo v slovenskem in angleškem jeziku.**

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Regeneracija – beseda, ki ima v športu, sploh tekmovalnem, zelo veliko težo. Saj veste tisti rek, ki pravi, da je regeneracija enako ali pa še bolj pomembna kot sam trening. Bi se sicer strinjal, saj brez zadostne količine in intenzivnosti treninga ni rezultata, brez ustrezne regeneracije pa ravno tako ne, vendar je ta delež za vsakega posameznika drugačen.
Letos lahko namesto materialnih daril vašim najbližjim raje podarite doživetje – čudovit tek na Soča Outdoor Festivalu. To bo zagotovo darilo, ki bo ostalo v lepem spominu vsakemu ljubitelju teka.