fbpx

Rekordni Soča Outdoor Festival na sotočju Tolminke in Soče

V Tolminu, natančneje na sotočju osvežilnih Soče in Tolminke, se je zaključil deveti Soča Outdoor Festival. Skupno število prijavljenih tekmovalcev se je ustavilo pri številki 1.800, skupaj s spremljevalci in obiskovalci pa je v čudovitem naravnem okolju v dolini Soče uživalo preko 4.000 ljubiteljev športa in narave.

Šport, zabava, narava – tako bi na kratko opisali minuli Soča Outdoor Festival, katerega je med 1. in 3. julijem gostilo idilično okolje na sotočju Soče in Tolminke. Tekmovalce, ki so se pomerili v tekih Continental 10km, Adidas Terrex 15km, BiteMe 25km in I Feel Slovenia 45km, na gorskokolesarskem
maratonu in v sup tekmovanju na reki Soči, je pričakalo idealno vreme – celo visoke junijske temperature so se konec tedna umirile in ostale pod 30 stopinjami Celzija.

Udeleženci iz 15 različnih držav, skoraj polovica je tujcev

Delež tujih udeležencev je od leta 2019 narasel za kar 10 odstotkov, tako da je bilo letos Slovencev ‘le’ še manj kot 60 odstotkov. Tudi domači gostiteljici, občina Tolmin in destinacija Dolina Soče, festival sprejemata kot del kvalitetne turistične ponudbe, saj obiskovalci svoj obisk širše okolice raztegnejo na več kot le tri dni, kolikor traja festival. Lokalne nastanitvene razpoložljivosti so bile v času festivala popolnoma zasedene, športniki, vsaj tisti, ki se niso borili za najvišja mesta, pa so si na teku vzeli tudi čas uživanje (in fotografiranje) čudovitih razgledov na dolino Soče, korita Tolminke in okoliške gore. Jan Klavora, direktor festivala: »Po dveh letih, ko smo se borili z mnogimi ukrepi proti širjenju covida, sem resnično vesel, da je festival zadihal kot si vsi želimo. Z ekipo smo se potrudili, da je to dogodek po meri vseh, v prvi vrsti tekmovalcev, a po drugi strani pri tem ne trpijo niti narava niti domačini, ki so v veliki meri vključeni v festival.«

Kako v dogodek s 4.000 obiskovalci vključiti skrb za naravo

Organizatorji so kot vsako leto doslej velik poudarek posvetili skrbi za naravo. Tako so bile majice za vse tekmovalce izdelane iz recikliranega materiala, udeležencem so ponudili šotorišče, organizirali skupinski prevoz z avtobusi, spodbujali uporabo javnega prevoza, deljenja prevoza med udeleženci, v prehrano vključili možnost veganskega obroka. Jana Apih, vodja trajnosti festivala: »V sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Univerze v Mariboru smo izdelali oceno okoljskih vplivov festivala in ugotovili, da največji delež izpusta CO2 nastane zaradi prevoza na dogodek. Hrana predstavlja manjši del, a vseeno smo veseli, da smo delež veganskega obroka lahko povečali na 40 odstotkov. Z izbiro veganskih testenin v primerjavi s testeninami z mesno omako je ogljični odtis za kar 91 odstotkov manjši. Veliko drugih ukrepov pa smo uvedli že v prejšnjih letih, recimo nalivanje pijače na okrepnih točkah v lastne kozarčke za večkratno uporabo, ločevanje odpadkov in varčevanje z vodo in elektriko. Koliko kilogramov CO2 manj je festival izpustil v primerjavi s prejšnjimi leti, bomo izvedeli po vnovični analizi, že zdaj pa lahko povem, da s strani udeležencev dobivamo veliko podporo pri našem trudu. Soča Outdoor Festival je prvi športni dogodek, ki sledi smernicam za zelene dogodke, ki jih je pripravila Slovenska turistična organizacija. S tem ne želimo vplivati le na udeležence, ampak tudi na organizatorje drugih dogodkov.«

Kaj lahko pričakujemo od desete izvedbe v letu 2023? V letu 2023 bo na sporedu jubilejni deseti Soča Outdoor Festival. Lahko pričakujemo kaj posebnega? Kot pravi Peter Dakskobler, vodja tekmovalnega dela festivala, osnovnega koncepta ne bodo spreminjali, še naprej bodo posvečali pozornost športnikom in naravi. Bi pa radi vključili še kak nov šport in postopoma začeli organizirati aktivne počitnice, ki bi vključevale vodene ture po okolici, razne delavnice, predavanja, izobraževanja na področju športa in varovanja narave.

Rezultati (neuradni)

I Feel Slovenia 45km – moški (85 tekmovalcev)

 1. Petr Jiri / Republika Češka
 2. Matej Nidorfer / Slovenija
 3. Tadej Skitek / Slovenija
 4. Marko Abram / Slovenija
 5. Martin Štendler / Slovenija

 

I Feel Slovenia 45km – ženske (28 tekmovalk)

 1. Zsofia Vincze / Madžarska
 2. Marija Šekoranja / Slovenija
 3. Szilvia Lubics / Madžarska
 4. Uroša Trobec / Slovenija
 5. Katja Pušnik / Slovenija

 

BiteMe 25km – moški (204 tekmovalcev)

 1. Bojan Grbić / Hrvaška
 2. Nejc Uršič / Slovenija
 3. Uroš Kožar / Slovenija
 4. Aleš Žulovec / Slovenija
 5. Josip Toljan / Hrvaška

 

BiteMe 25km – ženske (123 tekmovalk)

 1. Dominika Ahačič / Slovenija
 2. Katarina Pišotek / Slovenija
 3. Nadja Tratnik / Slovenija
 4. Jana Vovk / Slovenija
 5. Irena Smojver / Slovenija

 

Adidas Terrex – moški (254 tekmovalcev)

 1. Denis Štenkler / Slovenija
 2. Danijel Peček / Hrvaška
 3. Dino Grbić / Slovenija
 4. Matej Skerk / Italija
 5. Peter Kastelic / Slovenija

 

Adidas Terrex 25km – ženske (237 tekmovalk)

 1. Katja Hočevar / Slovenija
 2. Tia Vončina / Slovenija
 3. Mojca Turčin / Slovenija
 4. Federica Qualizza / Italija
 5. Giulia Fineschi / Italija

 

Continental 10km – moški (176 tekmovalcev)

 1. Filippo Pagavino / Italija
 2. Tomaž Oblak / Slovenija
 3. Jernej Perko / Slovenija
 4. Andrea Babici / Italija
 5. Benjamin Melink / Slovenija

 

Continental 10km – ženske (270 tekmovalk)

 1. Ana Kopčavar / Slovenija
 2. Alja Marič / Slovenija
 3. Kristina Vanceta / Slovenija
 4. Anica Sitar / Hrvaška
 5. Davorina Šuligoj / Slovenija

 

MTB Maraton – moški (166 tekmovalcev)

 1. Jaka Starman (Slovenija)
 2. Coc Gabor (Italija)
 3. Uroš Breški (Slovenija)
 4. Peter Vesel (Slovenija)
 5. Nejc Kurinčič (Slovenija)

 

MTB Maraton – ženske (12 tekmovalk)

 1. Andreja Mlinarič (Slovenija)
 2. Federica Bazzocati (Italija)
 3. Alessia de Monte (Italija)
 4. Debora Foschia (Italija)
 5. Barbara Biasizzo (Italija)

 

MTB Maraton (e-kolesa) – moški (15 tekmovalcev)

 1. Gregor Novak (Slovenija)
 2. Goran Protega (Slovenija)
 3. Marko Pervanja (Slovenija)
 4. Marko Biondić (Hrvaška)
 5. Siniša Hotko (Slovenija)

 

MTB Maraton (e-kolesa) – ženske (2 tekmovalki)

 1. Barbara Horvat (Hrvaška)
 2. Urška Bernard (Slovenija)

Celotni rezultati so objavljeni na tej spletni strani www.soca-outdoor.com.

Foto galerija - Soča Outdoor Festival 2022

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Regeneracija – beseda, ki ima v športu, sploh tekmovalnem, zelo veliko težo. Saj veste tisti rek, ki pravi, da je regeneracija enako ali pa še bolj pomembna kot sam trening. Bi se sicer strinjal, saj brez zadostne količine in intenzivnosti treninga ni rezultata, brez ustrezne regeneracije pa ravno tako ne, vendar je ta delež za vsakega posameznika drugačen.

Priporočamo

Regeneracija – beseda, ki ima v športu, sploh tekmovalnem, zelo veliko težo. Saj veste tisti rek, ki pravi, da je regeneracija enako ali pa še bolj pomembna kot sam trening. Bi se sicer strinjal, saj brez zadostne količine in intenzivnosti treninga ni rezultata, brez ustrezne regeneracije pa ravno tako ne, vendar je ta delež za vsakega posameznika drugačen.
Letos lahko namesto materialnih daril vašim najbližjim raje podarite doživetje – čudovit tek na Soča Outdoor Festivalu. To bo zagotovo darilo, ki bo ostalo v lepem spominu vsakemu ljubitelju teka.