Z naravo k boljšemu človeku

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bi lahko na kratko predstavil Rod Puntarjev Tolmin (kdo ste, koliko vas je, kaj počnete,…)?

Smo prostovoljno, nepridobitno, mladinsko, nestrankarsko, nevladno, vzgojno društvo, odprto vsem, ne glede na poreklo, spol, raso ali prepričanje. Naš rod šteje okoli 80 članov in bo letos praznoval 56. obletnico obstoja, skupaj z 71 ostalimi rodovi pa se povezuje v Zvezo tabornikov Slovenije. Poslanstvo taborništva je prispevati k vzgoji mladih s pomočjo sistema vrednot, ki sloni na prisegi in taborniških zakonih, ter na ta način pomagati graditi boljši svet, kjer se ljudje lahko polno uresničijo kot posamezniki in tvorno delujejo v družbi.

Kako boste v letošnjem letu pomagali pri izvedbi Soča Outdoor Festivala?

Naša primarna naloga na letošnjem Soča Outdoor Festivalu bo oskrba tekmovalcev na okrepčevalnicah z vodo in pijačo. S hierarhično obliko delovanja in dobro utečenostjo ekipe nam ta organizacijski zalogaj ne bi smel povzročati prevelikih težav. S svojo hudomušno taborniško naravo pa bomo tekmovalce tudi vzpodbujali in jih motivirali za doseganje zadanih ciljev na progi.

Zakaj ste postali partner na Soča Outdoor Festival?

Vizija taborništva je »Taborniki ustvarjamo boljši svet.« . Kot prostovoljci radi priskočimo na pomoč, še posebej pri projektih, ki so povezani z naravo. V današnjem svetu mnogokrat pozabimo, da nam mati narava daje vse potrebne pogoje za življenje, poleg tega je mama le ena sama. Soča Outdoor Festival spodbuja druženje v naravi in občudovanje njenih lepot, še toliko bolj pa smo veseli, ker se to dogaja v našem čudovitem domačem okolju.

Kakšno vlogo imajo outdoor športi pri vaši organizaciji?

Primarno okolje, v katerem taborniki izvajamo svoje aktivnosti, je narava. Čez leto otroci v sklopu dela v vodih (vod je skupina, ki običajno združuje člane iste starosti, op.p.) pridobivajo taborniške veščine z različnih področij, kot so: bivanje v naravi, orientacija in topografija, pionirstvo, prva pomoč,… Vsa ta znanja sproti preverjamo na tekmovanjih, kjer je potrebno znati različne vozle, zakuriti ogenj, postaviti šotor, streljati z lokom, se orientirati s pomočjo karte in kompasa,… Še posebej pa nam pridejo prav na naši največji akciji – taborjenju. V času taborjenja izvedemo tudi bivakiranje, ko dve noči prespimo izven tabora in tako doživimo najbolj pristen stik z naravo. Vsekakor lahko rečemo, da smo taborniki »outdoor«, kar je tudi naš skupni imenovalec s Soča Outdoor Festivalom.

Ob koncu bi rad povabil starše, da spodbujajo otroke k preživljanju prostega časa v naravi. Pri tabornikih radi sklepamo nova prijateljstva, zato so pri nas vrata vedno na stežaj odprta.

Naj zaključim s taborniškim pozdravom: z naravo k boljšemu človeku!

Odgovarjal: Starešina roda Puntarjev Tolmin, Jernej Cvek

facebook
twitter
instagram
video