Vikend gorskih športov v dolini Soče odpira poletno sezono

Dolina Soče bo letos že četrtič zapored od 25. junija do 3. julija 2016 gostila prvi in največji “outdoor” festival, ki letos poteka pod glavnim sponzorstvom adidasa in združuje rekreativna tekmovanja v gorskem kolesarstvu in enduru, gorskem teku in jadralnem padalstvu. Poleg tega pa bodo potekale delavnice gorskega teka, hoje po vrvi (slackline), plezanja, najmlajši pa se bodo lahko pomerili tudi na njim prilagojeni progi za gorsko kolesarjenje.

Festival je namenjen vsem generacijam in ljubiteljem športov na prostem. Prvo soboto festivala bo potekala kolesarska enduro tekma v Bovcu, ki bo veljala tudi slovenski enduro pokal. Otvoritveni večer v petek, 1. julija, bomo pričeli z druženjem z najbolj drznimi ljubitelji zunanjih športov, ki bodo prestavili svoje največje podvige. Večerno druženje z zanimivimi gosti “Bajke za outdoor freeke” se bo pričelo ob 20. uri, med gosti pa bodo:

  • gorski kolesar Primož Ravnik – Figaro, ki je lani navdušil s svojim 60-metrskim spustom po jezu,
  • ekstremni kajakaš Rok Rozman, ki je gonilna sila projekta Balkan Rivers Tour,
  • ultra tekač Anže Česen, ki je letos pretekel od Goričkega do Pirana,
  • zmajar in jadralni padalec Matjaž Klemenčič, ki je s Petrom Prevcem poletel s planiške skakalnice in pred dvema letoma pristal z zmajem na krilu letala,
  • jadralni padalec Primož Suša, ki je s poletom čez Balkan preletel več kot 350 km.

V soboto, 2. julija, bodo dolino Soče preplavili tekači, ki se bodo pomerili na 10, 15 ali 46-kilometrskih preizkušnjah, njihovi navijači pa bodo na festivalskem prizorišču v Tolminu preizkušali različne športe in se zabavali na posoški plaži. Zvečer bo sledila zabava, naslednji dan, v nedeljo, pa bodo glavno besedo dobili gorski kolesarji, ki se bodo podali na 46-kilometrsko preizkušnjo s 1.450-metrskim vzponom na Stol. Za pestro dogajanja, ki naj zaenkrat ostane še skrivnost, bo poskrbel tudi uradni sponzor adidas. Slednji namreč letošnje leto še več svojih moči usmerja v segment Outdoor, namenjen športom in avanturam na prostem.

Jan Klavora, vodja Soča Outdoor Festivala, pravi: “Letošnji Soča Outdoor Festival bo ponovno gorskokolesarsko obarvan, saj se vrača MTB maraton, ki je bil lani odpovedan zaradi nerazumevanja gorskega kolesarstva pri nas. Z novo traso bodo gorski kolesarji v lepem sončnem vremenu na najvišjih točkah videli celo v tržaški zaliv. Gorski tek postaja vse bolj popularen in verjamem, da se ga bo tudi letos udeležilo veliko rekreativnih tekačev, za katere so na voljo 10, 15 in 46-kilometrske proge. Zagotovo bo dolina Soče poskrbela za lepo kuliso, mi pa za odličen športni vikend vseh ljubiteljev športov na prostem.”

Tatjana Humar, LTO Sotočje – TIC Kobarid, o festivalu pravi: “Mladi se vključujejo v športne festivale in iščejo adrenalinske izzive, starejše generacije in družine pa odkrivajo skrite kotičke narave, zgodbe iz preteklosti in uživajo ob polni mizi lokalnih dobrot. Obiskovalci doline Soče niso naključni obiskovalci ampak ljudje, ki vedo zakaj se splača zapeljat iz avtoceste in priti v ta gorski raj.”

PROGRAM SOČA OUTDOOR FESTIVALA 2016:

SOBOTA, 25. JUNIJ 2016:
9h – Enduro Soča za pokal SloEnduro
21h – Soča Outdoor Party

NEDELJA, 26. JUNIJ 2016:
9h – Enduro Soča za pokal SloEnduro

TOREK, SREDA, ČETRTEK (28.-30. JUNIJ 2016):
9h – Vodene kolesarske ture Bes, Stol in Matajur

PETEK, 1. JULIJ 2016:
12h – Hitrostni preleti v jadralnem padalstvu
18h- Slackline delavnice
20h – Bajke za outdoor freeke – otvoritev festivala in večerno druženje z zgodbami najbolj drznih ljubiteljev outdoor športov

SOBOTA, 2. JULIJ 2016:
9.15h – Vzajemna Trail Run – 10 km in 200 m višinskega vzpona
9h – Adidas Trail Run – 15 km in 400 m višinskega vzpona
7h- EGO QUARK Trail Run – 46 km in 2.000 m višinskega vzpona
12h – Hitrostni preleti v jadralnem padalstvu
12h – Mini Soča MTB
17h – Slackline delavnice
21h – Soča Outdoor Party

NEDELJA, 3. JULIJ 2016:
9h – Vzajemna kolesarski vikend
9h – MTB maraton – 45 km in 1.450 m višinskega vzpona
12h – Hitrostni preleti v jadralnem padalstvu

facebook
twitter
instagram
video