Več kot 1.500 tekmovalcev na letošnjem Soča Outdoor Festivalu

DUCmedia.eu__I6A9328Zadnji vikend Soča Outdoor Festivala 2016 so potekala tekmovanja v teku in gorskem kolesarjenju. Četrto leto zapored je dolina Soče privabila številne ljubitelje športov v naravi, ki so se pomerili na 10, 15 in 46-kilometrski tekaški preizkušnji in MTB maratonu, poleg tega pa so potekale številne spremljevalne aktivnosti. Supanje, hoja po vrvi, kajak, družabno dogajanje s tradicionalno Soča Outdoor zabavo in Bajke za outdoor freeke – predavanja izjemnih športnikov, ki presegajo meje mogočega, so privabile več kot 3.500 obiskovalcev in navijačev. V sklopu celotnega Soča Outdoor Festivala se je 10 tekmovanj v zadnjem mesecu dni udeležilo več kot 1.500 ljudi iz 6 držav (Slovenija, Italija, Hrvaška, Avstrija, Slovaška, Madžarska).

DUCmedia.eu__I6A9244Rezultati Trail run na 10, 15 in 46 km: Soča je magnet za tekače
Tolmin je v soboto gostil tri tekaške preizkušnje. Najbolje pripravljeni so se že v zgodnjih jutranjih urah podali v Bovec, kjer je bil štart 46-kilometrske preizkušnje do Kobarida z vmesnimi vzponi v skupni višini 1.500 metrov. Zelo zahtevno progo je zaključilo 47 tekmovalk in tekmovalcev. V najkrajšem času, 3 urah, 46 minutah in 55 sekundah, je v cilj pritekel Aljoša Smolnikar iz Moravč, na drugo mesto pa se je uvrstil Aleš Debeljak iz Naklega, tretje mesto pa je pripadlo Robertu Stranjaku iz Novega mesta. Pri ženskah je 1. mesto pripadlo Ani Felicijan iz Domžal, za njo se je uvrstila Darinka Poredoš iz Raven na Koroškem, na tretjem mestu pa je končala 46-kilometrsko preizkušnjo Daša Kodrič iz Nove Gorice.

DUCmedia.eu__I6A9386Tekmovalci, ki so se podali na 10 in 15-kilometrsko preizkušnjo, se na Soča Outdoor Festivalu najbolj veselijo zaključka, ko se podajo na tek čez sotočje Tolminke in Soče ter tako poskrbijo za svojo osvežitev in zanimive fotografije s svojih tekaških podvigov.

 

DUCmedia.eu__I6A9972Že tretje leto zapored je najhitreje pretekel 15 kilometrov Vrhničan Luka Kramarič, drugi je bil Ljubljančan Peter Kastelic, tretji pa Dino Grbič iz Kranja. Pri ženskah je zmagala Barbara Trunkelj iz Krke, drugo mesto je osvojila Saša Pisk iz Spodnje Idrije, tretje mesto pa je pripadlo Špeli Strasser s Trojan. Na najkrajši, a nič manj zahtevni preizkušnji na 10 kilometrov je prvo mesto osvojil Tomi Gabršček, drugi je bil Poljak Piotr Jurek in tretji Italijan Mattia Cendou. Pri ženskah pa so mesta od prvega do tretjega zasedle Tjaša Paternost, Mojca Turčin in Mateja Ahčin.

DUCmedia.eu__I6A0051Rezultati Soča MTB maratona: Gorskega kolesarjenja ni brez dežja
Medtem ko je sobota potekala v izjemno lepem in toplem vremenu, je bila nedelja, ko je potekal MTB maraton, popolno nasprotje. Ob dejstvu, da je bil MTB maraton prestavljen zaradi razmočenega terena s konca maja na prvi julijski vikend, a je dež ponovno poskrbel za dodatno zahtevnost proge, sklepamo, da gorsko kolesarstvo ne more obstajati brez dežja.

DUCmedia.eu__I6A0133Gorski kolesarji, sicer vajeni zahtevnih vremenskih razmer, so se podali na 46-kilometrsko pot s skupnim vzponom 1.500 m od centra Kobarida na greben Stola in nato čez Magozd in Drežnico in nazaj v kamp Koren v Kobaridu. Najhitrejši je bil Lenart Noč z Jesenic, ki je zahtevno progo prevozil v 2 urah in dobrih 13 minutah, na drugo mesto se je uvrstil Luka Tavčar iz Žiri, na tretje pa Robert Blaznik iz Idrije. Med ženskami je zmagala Hrvatica Andrea Kiršić, druga je bila Teja Platnak iz Črne na Koroškem, tretja pa Avstrijka Marie-Therese Pirchl.

Jan Klavora, vodja Soča Outdoor Festivala, ki predstavlja nekakšen uvod v poletno sezono v dolini Soče, pravi, da je odziv tekmovalcev in navijačev vsako leto večji in tudi boljši. “Naš cilj je, da vsako leto naredimo korak naprej in izboljšujemo festival ter dodajamo nova zanimiva tekmovanja. Zavedamo se, da je naš najpomembnejši partner DUCmedia.eu__I6A9911Festivala narava sama in z njo moramo sodelovati ne glede na vreme in skrbeti, da bomo v njenih lepotah uživali še naprej. Premikamo meje razumevanja outdoor športov in hkrati outdoorovce želimo osveščati, da smo odgovorni pri športih v naravi.”

DUCmedia.eu__I6A9151Mateja Leban, v.d. direktorja LTO Sotočje, pravi: “Soča Outdoor Festival igra pomembno vlogo pri promociji športnega turizma v dolini Soče, od teka v naravi, gorskega kolesarjenja, padalstva, do športnih aktivnosti na vodi. Vsako leto privabijo več obiskovalcev v dolino, na ta račun se povečuje tudi zasedenost nočitvenih kapacitet v času festivala. Ta dogodek vsekakor pripomore k večji prepoznavnosti doline Soče.”

Fotografije: Aljaž Sedovšek

facebook
twitter
instagram
video