Praznik Soča Outdoor

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vabljeni na praznovanje 5. obletnice festivala

 

Soča Outdoor od samega začetka, ki sega v leto 2013, zasleduje vizijo, da spiše eno najbolj prepoznavnih outdoor zgodb v Evropi. Prav tako je del širše in še starejše festivalne zgodbe ob Soči z ravno tako ambicioznimi cilji. Tudi zaradi tega dejstva je privlačnost festivala in samega prizorišča, ki so si ga izbrali tudi številni glasbeni festivali, toliko večja in na ta način lahko parira drugače bolj znanim outdoor lokacijam v dolini. Čeprav malce drugačen od ostalih tudi športni festival pomembno prispeva k ugledu in razvoju vedno bolj pomembnega festivalnega turističnega produkta v destinaciji. V vsem tem času smo resda veliko eksperimentirali z vključevanjem različnih disciplin, prizorišč in terminov, v veliki meri zaradi dejstva, ker smo dolino Soče vedno dojemali kot eno destinacijo in je v nas vedno tlela želja, da bi obiskovalcem ponudili privlačno in združeno destinacijo. Osrednji festivalni prostor je v na najlepši alpski plaži v Tolminu, preko spremljevalnega programa pa še vedno ostajamo del celotne doline. Festival je skozi leta izoblikoval  železni repertoar in glavno prizorišče, seveda pa ne moremo popolnoma iz svoje kože, zato lahko tudi v prihodnje od nas pričakujete vedno kaj originalnega. Zavedamo se, da se mora festival stalno nadgrajevati, organizatorji pa vsekakor nimamo težav z rekom, ki pravi, da je edina stalnica v življenju sprememba, in tako bo tudi ostalo.

Ravno tako kot tolminski glasbeni festivali stalno iščemo čarobno formulo za »flow« in »vibe«, ki ga v obliki nepozabnega plesa na poteh, v vodi in zraku vsako leto v sveži obliki ponudimo našim športnim obiskovalcem. Še bolj kot za stik z elementom zemlje, zraku in vode pa nam gre za medosebni stik outdoor navdušencev in energijo, ki se ob tem sprošča. Pogoji, v katerih smo začeli z našim ustvarjanjem, oz. občutki, ki nas ob delu spremljajo, so zelo podobni tistim, ki jih poznamo outdoor športniki: Muhasti pogoji, vedno na prepihu in dosti na terenu, marsikdaj deležni prask in izčrpani, nagrajeni z nepozabnimi razgledi in perspektivami, odkrivanje novih terenov, iskanje dobrega oprijema, zadovoljstvo ob doseganju zastavljenih ciljev, itn. Ne zanikamo, da gre za velik trend tako v turistični kot tudi v športni industriji, v največji meri pa gre za naš način življenja, kjer je strast pospremljena tudi z obilico trme in vztrajnosti. Festival se je razvil iz nas samih, iz naši prostočasnih in službenih dejavnosti, ki so tako prepletene, da je velikokrat težko potegniti jasno ločnico. Kar niti ni slabo, saj to pomeni, da pri tem tudi uživamo in to počnemo s strastjo.

Preko festivala želimo ponuditi in razvijati tiste outdoor športe, ki so v dolini Soče doma. Veliko disciplin smo že uvedli, nekatere tudi opustili, od sedaj naprej pa bomo v veliki meri program prilagajali osrednjemu prizorišču. Četudi letos ni predvidenega gorskokolesarskega tekmovanja v dosedanji obliki ostajamo zvesti naši razvojni viziji, saj trenutno ekipa svojo kolesarsko zgodbo piše na drugačen način. Aktivno namreč sodeluje pri urejanju pogojev, ki bodo omogočili lažjo in profesionalno izvedbo tovrstnega programa in predvsem trajnostni razvoj podeželskih skupnosti. Veliko ljudi nas sprašuje, kaj se dogaja z našim kolesarskim programom, ki je bil vsa leta ena od osrednjih zgodb festivala. Brez zakonodajnih ovir bi ob peti obletnici zelo verjetno že lahko napovedali Trans Alp tekmovanje skozi dolino Soče, a žal temu ni tako. Veseli nas, da je kolesarski program v slovenskem prostoru pustil neizbrisen pečat, in ko bodo pogoji pravi, vam ga bomo vrnili v izboljšani obliki.

Festival je bil v prvi vrsti vedno razvojno in promocijsko orodje destinacije ter odprt za sodelovanje in povezovanje z lokalno skupnostjo in na sploh z vso zainteresirano javnostjo. Želimo pritegniti nove entuziaste, ki delijo našo strast in ljubezen do doline Soče in outdoor športov in hkrati spreminjati dojemanje outdoora, tako v smislu turizma kot zdravja. Destinacija v zadnjih letih tudi po naši zaslugi piše lepe turistične številke in je po percepciji ena vodilnih outdoor destinacij v slovenskem prostoru, čeprav jo marsikatera druga po infrastrukturi prekaša. Velikokrat se namreč dogaja, da se veliko denarja namenja izgradnji infrastrukture tradicionalnih športnih objektov za košarko, nogomet, itn., pozablja pa se na investicije v namenske kolesarske in tekaške poti. Pomanjkanje razumevanja se kaže tudi pri zastareli zakonodaji, ki ne sledi trendom in potrebam lokalnih skupnosti, prizanesla pa ni tudi nam. V ta namen organiziramo strokovne konference, ozaveščamo javnost, aktivno sodelujemo pri spremembah zakonodaje, v letošnjem letu pa uvajamo novost v obliki Soča Outdoor foruma.

 

Pišimo sočno outdoor zgodbo skupaj še naprej, zato lepo vabljeni na športni praznik Soča Outdoor … že petič po vrsti!

Peter Dakskobler & Jan Klavora

facebook
twitter
instagram
video