Najpogostejše tekaške poškodbe in rehabilitacija

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pri teku prihaja do povečanih sil na spodnje ude, zato se tudi večina tekaških poškodb zgodi ravno v tem predelu. V nadaljevanju vam bomo predstavili 3 najpogostejše poškodbe in kako se jim izogniti.

Tekaško koleno

Skoraj vsak tekač se je že srečal z bolečino v zunanjem predelu kolena, ki se povečuje proti koncu daljšega teka. Temu pojavu rečemo tudi tekaško koleno in je eno izmed najpogostejših poškodb pri tekačih. Največkrat se bolečina poveča pri teku navzdol, pri podaljšanju tekaškega koraka in pri dolgotrajnem sedenju s pokrčenimi koleni. Bolečina se pojavi zaradi povečane napetosti na zunanjem delu stegna in glutealnega predela. Težavam se lahko izognemo z raztezanjem mišic odmikalk kolka in zunanjih rotatorjev kolka. Zelo je pomembna tudi primerna moč obkolčnih in stegenskih mišic. Kot pri vseh tekaških poškodbah, lahko njihovo pojavnost zmanjšamo s postopnim povečevanjem dolžine in intenzitete teka.

Vnetje ahilove tetive

Pri vnetju ahilove tetive gre največkrat za bolečine na narastišču tetive – na zadnjem delu pete. Če vnetje ni zdravljeno pravilno, lahko pride tudi do degenerativnih sprememb in zadebelitve tetive. Kadar je tetiva vneta, je hoja boleča in otežena hoja, mečne mišice so zelo napete. Zjutraj je hoja zelo značilno težka, noge so okorele. Vnetju se lahko izognemo s primerno obutvijo, raztezanjem mišic na zadnji strani noge, postopnim obremenjevanjem in stopnjevanjem teka, dobro mišično močjo. Zelo je pomembna tudi primerna regeneracija, kamor poleg raztezanja po treningu lahko dodamo tudi dihalne vaje, primerne spalne navade za kvaliteten spanec in nenazadnje tudi primerna prehrana z dovolj vnosa vseh makro in mikrohranil.

Vnetje golenske pokostnice

Ogromno tekačev začetnikov in pa tudi tisti tekači, ki po dolgem času ponovno začnejo s tekom, se spopadajo z bolečino na sprednji strani goleni. Gre za vnetje pokostnice, kjer najpogosteje začutimo pekočo bolečino na notranji strani goleni v spodnji polovici. Pri hujšem vnetju se lahko bolečina preseli tudi višje proti kolenu. Najpogostejši vzrok za vnetje pokostnic je preobremenitev ter nenadna povišana inteziteta treningov ali sprememba podlage. Vnetje pokostnic zahteva nekoliko specifično obravnavo, saj moramo precej zmanjšati količino teka, kar za tekača predstavlja veliko težavo. Nato moramo pripraviti obgolenske mišice na ponovno obremenitev. Pred tekom se moramo dobro ogreti, ogrevanje naj bo dinamično. Po teku si pripravimo toplo – hladno kopel, kamor potapljamo noge. Ne pozabimo na raztezanje po teku. Pomembno je postopno povečevanje količine ter intezitete treningov, primerna tekaška obutev ter previdno in skrbno načrtovane spremembe podlage.

Jan Grum

facebook
twitter
instagram
video